Pri nákupe nad 50 €DOPRAVA ZDARMA!

Tipy ako sa starať o bižutériu

Pridané: 15.08.2018
Šperky sú  najlepším priateľom ženy, krásne sa lesknú a dokážu vyčariť z nudného outfitu niečo výnimočné. Všetky ich máme rady. Navyše zdobenie tela rôzne tvarovaným kovom sprevádza ľudstvo už od praveku.  Pre ženu každý jeden šperk predstavuje nevyhnutný módny doplnok a má pre ňu nesmierny význam.

   Aj pre teba je dôležité, aby tvoje najobľúbenejšie šperky zostali v tom istom stave, ako si ich dostala alebo kúpila? Existuje niekoľko základných pravidiel, ako sa o svoje šperky starať a ak tieto pravidlá dodržíš, tvoje šperky zostanú stále ako nové.

Miesto na odkladanie

Sú činnosti pri ktorých je lepšie šperky odložiť, tieto sú napríklad:
- šport
- plávanie v bazéne
- varenie
- domáce práce (napr. upratovanie, práca v záhrade)
- práca s chemikáliami

Pri týchto činnostiach by sa šperk mohol poškriabať, alebo inak poškodiť alebo prípadne zašpiniť. Nie je jedno, ako ich skladujeme. Je potrebné pre nich mať pripravené miesto, kde budú oddelené jeden od druhého.  Šperky by sa nemali dotýkať jeden druhého a mali by byť na suchom a tmavšom mieste. Niekedy sa stáva, že naše obľúbené ozdôbky musíme náhle odložiť. Ani v takom prípade ich nedávajme do peňaženky k minciam, lebo kontakt s iným kovom by ich mohol poškodiť. Najlepšie je, ak na takéto prípady máme pripravené malé igelitové sáčky, do ktorých môžeme šperky schovať, alebo ich môžeme zabaliť aj do vreckoviek.

TIP OD NÁS: Bižutériu treba navliekať ako poslednú a dávať dole ako prvú.

Pravidelné a vhodné čistenie

Aj napriek tomu, že sa o svoje šperky staráme, môžu sa veľmi ľahko znečistiť. Vďaka správnej starostlivosti budú šperky aj po rokoch ako nové!  Keď ide o drobné nečistoty, stačí aj mäkká handrička na čistenie. Ale keď sú naše šperky vážnejšie špinavé treba používať aj čistiace prostriedky.  Všetko záleží do veľkej miery na tom, ako často svoje klenoty nosíme. A tiež na materiály, z ktorého sú vyrobené. Existujú úplne ľahké metódy na čistenie šperkov. Pri bižutérií ide často o zmes kovov, ktorá je mäkká a citlivá na rôzne faktory – napríklad na vodu. Preto by sme mali bižutériu chrániť a to nielen pred znečistením, ale aj poškodením. Pri čistení by sme so šperkami zaobchádzať veľmi opatrne. Jemne zbavíme prachu a potu mäkkou handričkou, môžeme si pomôcť aj so zubnou kefkou, najlepšie je najmäkší typ zubnej kefky, ktorou vieme vyčistiť i zle dostupné miesta bez použitia chemikálií. Nie je na škodu vyskúšať aj saponát, ktorý na polovicu zmiešame s horúcou vodou a necháme pôsobiť asi hodinku.  Nič nepokazíme ani v prípade, keď na čistenie šperkov z bižutérie použijeme rovnaké prípravky ako na čistenie striebra.

Najlepšia starostlivosť je však prevencia. Nemali by sme takéto šperky vystavovať hrubej sile, ani tlaku. Treba ich pred sprchou aj pred spaním odložiť.

Šperky s kamienkami potrebujú extra pozornosť, pretože kamienky by sa mohli nešetrným čistením odlepiť. Tieto skvosty treba čistiť takto:

- urobme si malé množstvo mydlového roztoku

- namočme mäkký, jemný uterák do roztoku a jemne ním vydrhnime šperky

- vysušme šperky suchou handričkou, ktorá nasiakne všetky zvyšky mydlovej vody.

Pre mäkké a pórovité materiály, ako sú perly budeme potrebovať len mydlo a vodu, aby vyzerali, čo najkrajšie. Po umytí utrime každú perlu mäkkou, suchou bavlnenou handričkou a nechajme vyschnúť.

Šperky sú v prvom rade určené na to, aby nás skrášľovali. Preto je dôležité sa o nich starať, nielen ich nosiť. Prejdi si našu ponuku a určite nájdeš kúsok, do ktorého sa zamiluješ! A keď tieto hore spomínané tipy dodržíš, tak to bude láska na celý život!


Ešte stále máte obavy od čistenia šperkov? Zahoďte ich! Pozrite si, čo dokáže obyčajná sóda bikarbóna, kúsok alobalu a vriaca voda. Zostanete v nemom úžase.:)